Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 26, 2007

Υφαρπαγή ψήφου …..



Ψήφο εμπιστοσύνης ζήτησε ο Γιώργος απ’ την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και «έπαθαν πλάκα» όλοι!!!

Διασπάται η ενότητα, είπε μάλιστα ο Σημίτης...

Τι λες ρε μεγάλε!!!

Ποια ενότητα επαγγέλλεστε όλοι???

Εμείς το καταλάβαμε! … εσείς ακόμη???

Ας πέσουν κάποτε οι μάσκες κι ας βγείτε πίσω απ΄τα δάχτυλα που κρύβεστε, μπας και καθαρίσει το τοπίο!!

Ως πότε, παιχνίδια εξουσίας θα παίζετε ??

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 14, 2007

Εκλογικό τραπέζι.

Μέρες που είναι, είπα να κάνω το τραπέζι στα παλικάρια μας που αγωνίζονται όλα για να μας σώσουν κι έχουν ξοδέψει όλη τους την ενέργεια ώστε να μας πείσουν γι΄αυτό. ΜΑΖΙ λοιπόν θα τους καλέσω ανήμερα τις εκλογές και το μενού θάναι πολύπλοκο, ότι του πρέπει του καθένα!

Τον Κώστα θα τον φιλέψω «Παπουτσάκια», στο χέρι μάλλον, γιατί αυτό ΚΥΡΙΩΣ φιλοδοξώ.

Τον Γιώργο «Κουκιά λαδερά», που αν κι εμένα δε μ΄αρέσουν και δεν έχω δοκιμάσει ποτέ, σ΄αυτόν θα φανούν μάλλον χρήσιμα, ΕΛΠΙΖΟΝΤΑΣ να τα χωνέψει εύκολα και τ΄αποτέλεσμα να μη προκύψει πολύ βρωμερό.

Για τον Αλαβάνο θα κάνω «Χουνκιάρ Μπεγιεντί», γιατί σ΄αυτές τις εκλογές είναι αυτός που θα ευχαριστηθεί περισσότερο απ΄όλους, αυτό είναι το ΜΟΝΟ σίγουρο!

Την Αλέκα θα την τρατάρω «Μπομπότα» (είδα πρόσφατα μια συνταγή στο Hungry for Life) και τέλος πάντων είν’ ένα φαγητό που μου θυμίζει διηγήσεις για την κατοχή…

Για τον Παπαθεμελή έβαλα να βράσω στάρι, θα κάνω τα ωραιότερα «Kόλλυβα» που έχω κάνει ποτέ!

Όσο για τον Καρά, δε θα τον καλέσω στο τραπέζι (έχουμε και κάποιες αρχές στην τελική …)! Αντ΄αυτού θα καλέσω την Έφη Σαρρή, για την οποία θα βάψω «Πασχαλινά κόκκινα αυγά» που πάνε και με τη Σταύρωση!

Όπως καταλάβατε, ίσως φταίνε οι ρίζες που είναι βαθιές, ίσως κι η ταχύτητα που είναι κεκτημένη και θα το παίξω το παιχνίδι του δικομματισμού … συγχωρήστε με!

ΚΑΛΟ ΒΟΛΙ!

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 06, 2007

Κρίθμον το παράλιον.



Αν θες το στόμα σου να πλημμυρίσει θάλασσα,
αν θες ν΄ανασάνεις και να πλανηθείς σ΄ακρογιαλιές γνώριμες κι αγαπημένες
αν ο χειμώνας σε βαραίνει και σε θλίβει … ,
ανοίγεις το βαζάκι,
τσιμπάς με τα δυο δάχτυλα μια τούφα κρίταμα
κι ηδονικά τ΄απιθώνεις στην πικραμένη σου γλώσσα.
Το τσίπουρο θάρθει σαν κύμμα μετά
και θ΄αγκαλιάσει όλα τ΄αρώματα που θ΄αναβλύζουν …

ΚΡΙΤΑΜΑ ΤΟΥΡΣΙ
Βράζω λευκό κρασί και ζεματάω εντός του τούφες από κρίταμα φρέσκα για 1-2 λεπτά.

Με το που θα κρυώσουν κρίταμα και κρασί, γεμίζω τα βαζάκια μου καλά με κρίταμα, ρίχνω μια κουταλιά χοντρό αλάτι κι απογεμίζω με το βρασμένο κρασί.

Κλείνω καλά το καπάκι και φυλάω στο ψυγείο για ώρα ανάγκης …

Τα κρίταμα φυτρώνουν σε βράχια κοντά στη θάλασσα γι αυτό και την κρατάνε εντός τους.
Εμένα μου τα φέρνει η Αγάπη (καλή της ώρα…) απ΄τη Γερακινή κι εγώ γι’ αντίδωρο της χαρίζω ένα βαζάκι φτιαγμένο με την παραπάνω συνταγή, που μου την ιστόρησε ο Δημήτρης ο Ρουσουνέλος, (καλή του ώρα κι αυτουνού) …

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 04, 2007

Τραχανοσεπτέμβρης !

Με μπουνάτσες και μποφόρια, ταξιδεύουν τα βαπόρια κι έτσι κι εγώ παρά το μούδιασμα απ΄την κόλαση που ζει η πατρίδα μου, αρχίζω τα Σετεμβριάτικα μαγειρέματα, αγνοώντας προκλητικά τις επερχόμενες εκλογές και τους τηλεοπτικούς σκυλοκαυγάδες που ενέχουν τον κίνδυνο να μου παραξυνίσουν τον τραχανά μου.

Ετοιμοπόλεμη λοιπόν, με κόσκινα νιούτσικα απ΄του Αϊ Μάμα το παναϋρ αγορασμένα, με κουτάλες και χύτρες στην παράταξη ξεκινάω τα μαγειρέματά μου, που είθε καλοφάγωτα, μ΄αγαπημένες συντροφίες να’ναι και φέτο!




... όταν "συνομοτεί το σύμπαν", τελικά .... - Τράβηξα χτες φωτό των υπολειμάτων των περσινών τραχανάδων για να τις ποστάρω σήμερα στο μπλόγκ... Μόλις ήρθα στο γραφείο διαπίστωσα πως έχω αντάπτορα από άλλη μηχανή εδώ, ενώ της συγκεκριμένης μηχανής τον έχω αφήσει στα Φλογητά ... "Δε βαριέσαι" λέω, θα φωτογραφήσω με το κινητό την κάμερα και θα στείλω τη φωτό με μέιλ... (χα χα) Ίσα που πρόλαβε να φύγει το μέιλ και το κινητό έσβυσε .. τέλειωσε η μπαταρία ... Από βδομάδα θα βάλω πιο "πρέπουσα" φωτό ..



(αναδημοσιεύω από παλιό μου άρθρο στο αγαπημένο Hungry)

ΓΛΥΚΟΣ ΤΡΑΧΑΝΑΣ (ΣΤΑΡΕΝΙΟΣ)
(
Χρησιμοποιείται σε γεμίσεις κρεατικών αντί ρυζιού, ή για να τραβήξει
τα πολλά υγρά σε χορτογεμίσεις. Γίνεται και φαγητό.)


Υλικά
1 κιλό σπασμένο σιτάρι (γιοτζές) - Προσοχή ΟΧΙ πλιγούρι!
750 γρ γάλα
1 κουτ. γλυκού αλάτι
μια μύτη μπαχάρι τριμμένο

Εκτέλεση
Βάζουμε το γάλα να βράσει και ρίχνουμε το αλάτι και το μπαχάρι. Μόλις κοχλάσει, ρίχνουμε μέσα το σπασμένο σιτάρι, ανακατεύουμε, σβήνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε με πετσέτα και το καπάκι. Αφού πιει το γάλα και
κρυώσει, το περνάμε από το κόσκινο (ή τρυπητό) για να χωρίσουν τα κομματάκια του σταριού και το στρώνουμε σ΄ένα τραπέζι πάνω σε καθαρό πανί για να στεγνώσει. Κατά διαστήματα το ανακατεύουμε με το χέρι.
Όταν στεγνώσει καλά, το μαζεύουμε σε πάνινη σακούλα.

ΞΙΝΟΣ ΤΡΑΧΑΝΑΣ
(Γίνεται σούπα )


Υλικά
750 γρ γιαούρτι
250 γρ γάλα
(η παλιά συνταγή λέει πως μαζεύουμε για 15 μέρες γάλα, που το αφήνουμε να ξινίσει, αλλά βάλτε γιαούρτι για καλό και για κακό, γιατί τα σημερινά, παστεριωμένα γάλατα, δεν ξέρω πως αντιδρούν στο ξίνισμα!!!!!)
250 γρ σιμιγδάλι ψιλό
800 γρ – 1 κιλό αλεύρι (όσο πάρει για σφιχτή ζύμη)

Εκτέλεση
Κάνουμε σφιχτή ζύμη με τα υλικά και την κόβουμε σε μικρά, πλακέ πιτάκια, τα οποία αφήνουμε να στεγνώσουν, κόβοντάς τα κάθε τόσο σε μικρότερα. Όταν στεγνώσουν αρκετά, τα τρίβουμε στο κόσκινο και αφήνουμε σε καθαρή επιφάνεια απλωτά να στεγνώσει πολύ καλά, ανακατεύοντας κάθε τόσο με το χέρι.

ΤΡΑΧΑΝΑΣ ΝΗΣΤΙΣΙΜΟΣ
(Γίνεται σούπα )


Υλικά
Δυο κολοκύθια
Μια μελιτζάνα
5-6 κόκκινες πιπεριές
μια μεγάλη ντομάτα
3 πράσα φρέσκα φρέσκα
κόκκινο γλυκό πιπέρι
αλάτι

Εκτέλεση
Ψιλοκόβω το πράσο, ξεφλουδίζω τη μελιτζάνα και την κόβω κομμάτια, ξύνω και κόβω και το κολοκύθι, ξεφλουδίζω τη ντομάτα και την τρίβω στο ρεντέ, καθαρίζω τις πιπεριές από τους σπόρους και όλα μαζί με αλάτι και ελάχιστο νεράκι τα βράζω σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσουν, συμπληρώνοντας αν χρειάζεται ελάχιστο νερό. Αφαιρώ τη φλούδα της κόκκινης πιπεριάς, ρίχνω ενισχυτικά και μια κουταλιά κόκκινο γλυκό πιπέρι και λιώνω στο μύλο του πουρέ. Μόλις κρυώσει, ρίχνω αλεύρι όσο σηκώσει για μια πολύ σφιχτή ζύμη, κόβω πιτάκια, απλώνω να ξεραθούν και ακολουθώ τη διαδικασία για το στέγνωμα του τραχανά (όσο ξεραίνεται, κόβουμε όλο και μικρότερα κομματάκια, στο τέλος τρίβουμε στο κόσκινο κλπ.).


Φυλάω τους τραχανάδες σε γυάλινο βάζο με τούλι για καπάκι ή σε πάνινη σακούλα. (Πρέπει να αερίζεται τουλάχιστο στην αρχή)

Υ.Γ.Τα στεγνώματα των τραχανάδων, πρέπει να γίνονται στη σκιά και σε περιβάλλον καθαρό! Καλά είναι να υπάρχει ρεύμα αέρα για να στεγνώσουν πιο γρήγορα. Υπάρχει βέβαια και η λύση του φούρνου, στο πολύ χαμηλό, για το στέγνωμα, αλλά έχω την αίσθηση ότι ο ξινός τουλάχιστον, γίνεται νοστιμότερος αν στεγνώσει αργά. Σημαντικό για να μη χαλάσει ο τραχανάς είναι να στεγνώσει πολύ καλά. Θυμάμαι το τραπέζι στο σαλόνι της γιαγιάς να έχει στρωμένο τραχανά δυο τρεις μέρες και τη γιαγιά να μας κυνηγάει, γιατί το καλύτερό μας, ήταν να κάνουμε σχέδια με τα βρόμικα χέρια μας πάνω στον τραχανά.
Καλές μαγειριές!!!!!

Free Counters
Free Counter Hungry For Life