Πέμπτη, Δεκεμβρίου 06, 2007

Πενία τέχνας κατεργάζεται

Εδώ και πάνω από δέκα χρόνια και μετά από πολλή σκέψη, αποφάσισα για λόγους αποτοξίνωσης να ακολουθώ κάποιες απ΄ τις νηστείες που ορίζει η ορθόδοξη εκκλησία. Η αλήθεια είναι πως ποτέ μέχρι τότε δεν είχα ασχοληθεί με το θέμα εκκλησία – νηστεία, περισσότερο από αντίδραση στη θεολόγο μάνα μου και από αδιαφορία, παρά από πεποίθηση. Έτσι όταν κατά το ’95 έπεσε στα χέρια μου ένα τευχίδιο απ΄αυτά που μοιράζουν οι επίτροποι στις εκκλησιές και ενώ κάπνιζα το τέταρτο τσιγάρο με τον πρωϊνό μου καφέ (γιατί όπως είναι άλλωστε ευρέως γνωστό … όταν ξυπνάω το πρωί τα βλέπω όλα μαύρα, θέλω μια κούπα με καφέ και τέσσερα τσιγάρα) το ξεφύλλισα και (μάλλον φλασιά απ΄το Άγιο Πνεύμα ήτανε) διαπίστωσα πως οι νηστείες που επιβάλλονταν για ν αγιάσεις, ήταν πολύ σωστά μοιρασμένες μέσα στο χρόνο για να αποτοξινωθείς. Και επειδή έχω αυτογνωσία και λαιμαργία κι΄οι καταχρήσεις που κάνω και με το φαγητό και με το ποτό πλείστες είναι, αποφάσισα να τις τηρήσω.

Άρχισα λοιπόν με σαρανταήμερη νηστεία πριν τα χριστούγεννα (με επιτρεπόμενη την κατανάλωση ψαριού), πενηνταήμερη πριν το Πάσχα (χωρίς τίποτε ζωικό) και μια δεκαπενθήμερη το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου. Η τελευταία δεν κράτησε για πολλά χρόνια γιατί το καλοκαιράκι είναι πλάνο και ως πλάνο με πλανεύει κι εμένα κι έτσι πλανεμένη που να νηστέψω η έρμη!! Για αντιστάθμισμα επέβαλα στον εαυτό μου να μη κάνει ούτε μια μικρή παρασπονδία στις άλλες δυο περιόδους.

Κρατάει χρόνια αυτή η κολώνια, χωρίς τις υπερβολές της αποχής από λάδι, γευστικές ηδονές, ποτό, σεξ και τα ρέστα. Κάποια στιγμή προχτές λοιπόν που μου την έδωσε με τα φασολάκια και τις πατάτες γιαχνί, έπραξα ακολούθως :



(η φωτο είναι κλεμμένη ....αλλά μοιάζει ...)

Νηστίσιμη Ηδονή
Ταλιατέλες
3 Λιαστές ντομάτες
4 πράσινες ελιές χαλκιδικής ή 5-6 απ΄άλλα μέρη της Ελλάδας
ένα κουταλάκι κάππαρη
σκορδόλαδο
½ κονσέρβα τόνο
κόλιανδρο
κόκκινο καπνιστό πιπέρι
ένα σφηνάκι λευκό κρασί
ρόκα

Έβρασα για 7 λεπτά σ΄αλατισμένο νερό τις χειροποίητες ταλιατέλες μου και τις στράγγισα καλά, κρατώντας δυο κουταλιές της σούπας απ΄το ζουμί τους σε κρύο τεφάλ τηγάνι.

Έκοψα λωρίδες από τρεις λιαστές ντομάτες, φέτες από 4 πράσινες ελιές και μαζί με μια κουταλιά του γλυκού κάππαρη τάριξα στο τεφάλ και το βαλα στη φωτιά. Πρόσθεσα ένα κουταλάκι του γλυκού σκορδόλαδο, κι αφού πήραν μια βράση, έριξα μέσα μισή κονσέρβα τόνο, σπάζοντάς τη σε κομμάτια.

Με το που τέλειωσαν τα υγρά και πήρε να τσιγαρίζεται, έριξα μέσα λίγη σκόνη κόλιανδρο και περισσότερο κόκκινο καπνιστό πιπέρι, έσβησα με ένα σφηνάκι λευκό κρασί, έριξα και τις ταλιατέλες κι ανακάτεψα.

Σέρβιρα σε βαθύ πιάτο και πασπάλισα με ψιλοκομμένη ρόκα … κι ούτε φαντάζεστε πως γρύλιζα καθώς το έτρωγα κι έπινα κόκκινο μερλό, παρ΄ότι τόσβυσα με λευκό!!!

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 03, 2007

... Η συνέχεια ...

ΣΑΠΟΥΝΙΑ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ
Από λάδι βιολογικής καλλιέργειας, προσφορά της Σταματίας και του Στάμου που μόνοι τους τα φτιάχνουν και τα στολίζουν ...

ΜΕΡΛΟΣΤΑΓΜΑ ΔΙΠΛΟΒΡΑΣΜΕΝΟ
Τσίπουρο με γλυκάνισσο, διπλοβρασμένο, από μούστο μερλό που κάθε Οκτώβρη το ψήνουμε στην Νέα Ηράκλεια Χαλκιδικής, πάντα με καλή παρέα ....


ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΕΛΙΕΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Πράσινες ελιές απ' τα δέντρα μας στον Αη Μάμα. Σπέσιαλ συνταγή και κατασκευή Ντίνου που τις πλένει, τις χαιδέυει, τις χαράζει και τις γιομίζει βότανα και μυστικά τερτίπια...

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΚΥΔΩΝΙ

Από Βιολογικής καλλιέργειας κυδώνια, μόλις προχτές την έφτιαξα και την μοσχομύρισα με δενδρισάκι απ΄τη γλάστρα της μάνας μου.


... κι άλλα πολλά έπρεπε να κάνω για το Παζάρι των Δρόμων, μα πολλή η δουλειά και μικρός ο κύκλος της μέρας... Είθε του χρόνου πιότερα να μπορέσω να κατασκευάσω και να φέρω στο παζάρι...

Εδώ το καλό το εμπόρευμααααα!!!!!

Κι όλα αυτά θα τα βρείτε :

το Σάββατο 8 (10:00 π.μ. – 22:00 μ.μ.)

και την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου (10:00 π.μ. – 20:00 μ.μ.)


στο καθιερωμένο Χριστουγεννιάτικο Bazaar,


Περσεφόνης 49, 3ος όροφος, δίπλα στο σταθμό του μετρό «Κεραμεικός».

Καλήν αντάμωση!

Κυριακή, Δεκεμβρίου 02, 2007

ΕΔΩ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΑΑΑ ! ! !

Έφτασε η 8- 9 Δεκέμβρη και άρχισαν οι ετοιμασίες για τα καλούδια που θα κατεβάσω στο Παζάρι των Δρόμων.

Δεν ξέρω αν θαναι νόστιμα, γκουρμέ, ντελικάτα ή ότι άλλο ... θάναι όμως πλημμυρισμένα μ΄αγάπη και νοιάξιμο.

Το καλό το πράμα όμως, θέλει και διαφήμηση γιαυτό και ΄ξεσκονίζω το αραχνιασμένο μου μπλόγκ κι αρχίζω....

ΠΕΛΤΕΣ ΚΥΔΩΝΙ
Από βιολογικά κυδώνια χιλιοτρυπημένα και χιλιοσημαδεμένα, αλλά αράντιστα, χωρίς λιπάσματα. Χρώμα ρουμπινί που κλείνει μεσ' το βαζάκι δροσερό, γλυκό φιλί από ρόδινα χείλη...


ΛΑΔΙΑ ΑΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΑ
Λάδι απ΄τον Άγιο Μάμα και βότανα απ΄την αυλή μου. Θυμάρι, ρίγανη, βασιλικός, δεντρολίβανο, φασκόμηλο κι άλλα πολλά, αφήνονται μες το λαδάκι, ζευγαρωμένα με πράσινα, ρόζ και μάυρα πιπέρια, σκόρδα κανέλες κι άλλα μυριστικά. Το καθένα μπουκαλάκι με οδηγίες χρήσης του λαδιού.

ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΑΠΝΙΣΤΟ ΠΙΠΕΡΙ

Από το Πόζαρ, φρέσκο πήγε και μούφερε η κυρα-Ιορδάνα και γω το στρίμωξα σε βαζάκια και ξεχώρισα το καυτερό απ΄το γλυκό... Άρωμα που ή σε απογειώνει ή σε κάνει να το μισήσεις...γεύση όμως που σε κάνει να κλείνεις τα μάτια ....

ΕΛΙΕΣ ΤΣΑΚΙΣΤΕΣ

Με ρίγανη και λεμόνι, στολισμένες με ρόζ πιπέρι, οι ελιές μαζεμένες μια μιά απ' τα δέντρα μας, τσακίστηκαν με πέτρες πουχω φέρει απ΄την παραλία των Φλογητών.

...... συνεχίζεται ........

Free Counters
Free Counter Hungry For Life