Πενία τέχνας κατεργάζεται
Εδώ και πάνω από δέκα χρόνια και μετά από πολλή σκέψη, αποφάσισα για λόγους αποτοξίνωσης να ακολουθώ κάποιες απ΄ τις νηστείες που ορίζει η ορθόδοξη εκκλησία. Η αλήθεια είναι πως ποτέ μέχρι τότε δεν είχα ασχοληθεί με το θέμα εκκλησία – νηστεία, περισσότερο από αντίδραση στη θεολόγο μάνα μου και από αδιαφορία, παρά από πεποίθηση. Έτσι όταν κατά το ’95 έπεσε στα χέρια μου ένα τευχίδιο απ΄αυτά που μοιράζουν οι επίτροποι στις εκκλησιές και ενώ κάπνιζα το τέταρτο τσιγάρο με τον πρωϊνό μου καφέ (γιατί όπως είναι άλλωστε ευρέως γνωστό … όταν ξυπνάω το πρωί τα βλέπω όλα μαύρα, θέλω μια κούπα με καφέ και τέσσερα τσιγάρα) το ξεφύλλισα και (μάλλον φλασιά απ΄το Άγιο Πνεύμα ήτανε) διαπίστωσα πως οι νηστείες που επιβάλλονταν για ν αγιάσεις, ήταν πολύ σωστά μοιρασμένες μέσα στο χρόνο για να αποτοξινωθείς. Και επειδή έχω αυτογνωσία και λαιμαργία κι΄οι καταχρήσεις που κάνω και με το φαγητό και με το ποτό πλείστες είναι, αποφάσισα να τις τηρήσω.
Άρχισα λοιπόν με σαρανταήμερη νηστεία πριν τα χριστούγεννα (με επιτρεπόμενη την κατανάλωση ψαριού), πενηνταήμερη πριν το Πάσχα (χωρίς τίποτε ζωικό) και μια δεκαπενθήμερη το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου. Η τελευταία δεν κράτησε για πολλά χρόνια γιατί το καλοκαιράκι είναι πλάνο και ως πλάνο με πλανεύει κι εμένα κι έτσι πλανεμένη που να νηστέψω η έρμη!! Για αντιστάθμισμα επέβαλα στον εαυτό μου να μη κάνει ούτε μια μικρή παρασπονδία στις άλλες δυο περιόδους.
Κρατάει χρόνια αυτή η κολώνια, χωρίς τις υπερβολές της αποχής από λάδι, γευστικές ηδονές, ποτό, σεξ και τα ρέστα. Κάποια στιγμή προχτές λοιπόν που μου την έδωσε με τα φασολάκια και τις πατάτες γιαχνί, έπραξα ακολούθως :
3 Λιαστές ντομάτες
4 πράσινες ελιές χαλκιδικής ή 5-6 απ΄άλλα μέρη της Ελλάδας
ένα κουταλάκι κάππαρη
σκορδόλαδο
½ κονσέρβα τόνο
κόλιανδρο
κόκκινο καπνιστό πιπέρι
ένα σφηνάκι λευκό κρασί
ρόκα
Έκοψα λωρίδες από τρεις λιαστές ντομάτες, φέτες από 4 πράσινες ελιές και μαζί με μια κουταλιά του γλυκού κάππαρη τάριξα στο τεφάλ και το βαλα στη φωτιά. Πρόσθεσα ένα κουταλάκι του γλυκού σκορδόλαδο, κι αφού πήραν μια βράση, έριξα μέσα μισή κονσέρβα τόνο, σπάζοντάς τη σε κομμάτια.
Με το που τέλειωσαν τα υγρά και πήρε να τσιγαρίζεται, έριξα μέσα λίγη σκόνη κόλιανδρο και περισσότερο κόκκινο καπνιστό πιπέρι, έσβησα με ένα σφηνάκι λευκό κρασί, έριξα και τις ταλιατέλες κι ανακάτεψα.
Σέρβιρα σε βαθύ πιάτο και πασπάλισα με ψιλοκομμένη ρόκα … κι ούτε φαντάζεστε πως γρύλιζα καθώς το έτρωγα κι έπινα κόκκινο μερλό, παρ΄ότι τόσβυσα με λευκό!!!