Τρίτη, Σεπτεμβρίου 04, 2007

Τραχανοσεπτέμβρης !

Με μπουνάτσες και μποφόρια, ταξιδεύουν τα βαπόρια κι έτσι κι εγώ παρά το μούδιασμα απ΄την κόλαση που ζει η πατρίδα μου, αρχίζω τα Σετεμβριάτικα μαγειρέματα, αγνοώντας προκλητικά τις επερχόμενες εκλογές και τους τηλεοπτικούς σκυλοκαυγάδες που ενέχουν τον κίνδυνο να μου παραξυνίσουν τον τραχανά μου.

Ετοιμοπόλεμη λοιπόν, με κόσκινα νιούτσικα απ΄του Αϊ Μάμα το παναϋρ αγορασμένα, με κουτάλες και χύτρες στην παράταξη ξεκινάω τα μαγειρέματά μου, που είθε καλοφάγωτα, μ΄αγαπημένες συντροφίες να’ναι και φέτο!




... όταν "συνομοτεί το σύμπαν", τελικά .... - Τράβηξα χτες φωτό των υπολειμάτων των περσινών τραχανάδων για να τις ποστάρω σήμερα στο μπλόγκ... Μόλις ήρθα στο γραφείο διαπίστωσα πως έχω αντάπτορα από άλλη μηχανή εδώ, ενώ της συγκεκριμένης μηχανής τον έχω αφήσει στα Φλογητά ... "Δε βαριέσαι" λέω, θα φωτογραφήσω με το κινητό την κάμερα και θα στείλω τη φωτό με μέιλ... (χα χα) Ίσα που πρόλαβε να φύγει το μέιλ και το κινητό έσβυσε .. τέλειωσε η μπαταρία ... Από βδομάδα θα βάλω πιο "πρέπουσα" φωτό ..



(αναδημοσιεύω από παλιό μου άρθρο στο αγαπημένο Hungry)

ΓΛΥΚΟΣ ΤΡΑΧΑΝΑΣ (ΣΤΑΡΕΝΙΟΣ)
(
Χρησιμοποιείται σε γεμίσεις κρεατικών αντί ρυζιού, ή για να τραβήξει
τα πολλά υγρά σε χορτογεμίσεις. Γίνεται και φαγητό.)


Υλικά
1 κιλό σπασμένο σιτάρι (γιοτζές) - Προσοχή ΟΧΙ πλιγούρι!
750 γρ γάλα
1 κουτ. γλυκού αλάτι
μια μύτη μπαχάρι τριμμένο

Εκτέλεση
Βάζουμε το γάλα να βράσει και ρίχνουμε το αλάτι και το μπαχάρι. Μόλις κοχλάσει, ρίχνουμε μέσα το σπασμένο σιτάρι, ανακατεύουμε, σβήνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε με πετσέτα και το καπάκι. Αφού πιει το γάλα και
κρυώσει, το περνάμε από το κόσκινο (ή τρυπητό) για να χωρίσουν τα κομματάκια του σταριού και το στρώνουμε σ΄ένα τραπέζι πάνω σε καθαρό πανί για να στεγνώσει. Κατά διαστήματα το ανακατεύουμε με το χέρι.
Όταν στεγνώσει καλά, το μαζεύουμε σε πάνινη σακούλα.

ΞΙΝΟΣ ΤΡΑΧΑΝΑΣ
(Γίνεται σούπα )


Υλικά
750 γρ γιαούρτι
250 γρ γάλα
(η παλιά συνταγή λέει πως μαζεύουμε για 15 μέρες γάλα, που το αφήνουμε να ξινίσει, αλλά βάλτε γιαούρτι για καλό και για κακό, γιατί τα σημερινά, παστεριωμένα γάλατα, δεν ξέρω πως αντιδρούν στο ξίνισμα!!!!!)
250 γρ σιμιγδάλι ψιλό
800 γρ – 1 κιλό αλεύρι (όσο πάρει για σφιχτή ζύμη)

Εκτέλεση
Κάνουμε σφιχτή ζύμη με τα υλικά και την κόβουμε σε μικρά, πλακέ πιτάκια, τα οποία αφήνουμε να στεγνώσουν, κόβοντάς τα κάθε τόσο σε μικρότερα. Όταν στεγνώσουν αρκετά, τα τρίβουμε στο κόσκινο και αφήνουμε σε καθαρή επιφάνεια απλωτά να στεγνώσει πολύ καλά, ανακατεύοντας κάθε τόσο με το χέρι.

ΤΡΑΧΑΝΑΣ ΝΗΣΤΙΣΙΜΟΣ
(Γίνεται σούπα )


Υλικά
Δυο κολοκύθια
Μια μελιτζάνα
5-6 κόκκινες πιπεριές
μια μεγάλη ντομάτα
3 πράσα φρέσκα φρέσκα
κόκκινο γλυκό πιπέρι
αλάτι

Εκτέλεση
Ψιλοκόβω το πράσο, ξεφλουδίζω τη μελιτζάνα και την κόβω κομμάτια, ξύνω και κόβω και το κολοκύθι, ξεφλουδίζω τη ντομάτα και την τρίβω στο ρεντέ, καθαρίζω τις πιπεριές από τους σπόρους και όλα μαζί με αλάτι και ελάχιστο νεράκι τα βράζω σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσουν, συμπληρώνοντας αν χρειάζεται ελάχιστο νερό. Αφαιρώ τη φλούδα της κόκκινης πιπεριάς, ρίχνω ενισχυτικά και μια κουταλιά κόκκινο γλυκό πιπέρι και λιώνω στο μύλο του πουρέ. Μόλις κρυώσει, ρίχνω αλεύρι όσο σηκώσει για μια πολύ σφιχτή ζύμη, κόβω πιτάκια, απλώνω να ξεραθούν και ακολουθώ τη διαδικασία για το στέγνωμα του τραχανά (όσο ξεραίνεται, κόβουμε όλο και μικρότερα κομματάκια, στο τέλος τρίβουμε στο κόσκινο κλπ.).


Φυλάω τους τραχανάδες σε γυάλινο βάζο με τούλι για καπάκι ή σε πάνινη σακούλα. (Πρέπει να αερίζεται τουλάχιστο στην αρχή)

Υ.Γ.Τα στεγνώματα των τραχανάδων, πρέπει να γίνονται στη σκιά και σε περιβάλλον καθαρό! Καλά είναι να υπάρχει ρεύμα αέρα για να στεγνώσουν πιο γρήγορα. Υπάρχει βέβαια και η λύση του φούρνου, στο πολύ χαμηλό, για το στέγνωμα, αλλά έχω την αίσθηση ότι ο ξινός τουλάχιστον, γίνεται νοστιμότερος αν στεγνώσει αργά. Σημαντικό για να μη χαλάσει ο τραχανάς είναι να στεγνώσει πολύ καλά. Θυμάμαι το τραπέζι στο σαλόνι της γιαγιάς να έχει στρωμένο τραχανά δυο τρεις μέρες και τη γιαγιά να μας κυνηγάει, γιατί το καλύτερό μας, ήταν να κάνουμε σχέδια με τα βρόμικα χέρια μας πάνω στον τραχανά.
Καλές μαγειριές!!!!!

7 Comments:

Blogger Julia_Dream said...

Ασπάκι εύχομαι απο καρδιάς να γίνουν φέτος οι πιο πετυχημένοι τραχανάδες και να φαγωθούν στις πιο ευτυχισμένες βραδιές! Και του χρονου! :-)

1:29 μ.μ.  
Blogger Aspa said...

Σ΄ευχαριστώ julia ... Α μ ή ν ! !

9:40 π.μ.  
Blogger E said...

Και φρέσκα κοσκινα...

Πόσο έχω λαχταρήσει να βρεθώ στον Αη Μάμα.. κι ας μην είναι καβάλα σε λιοντάρι, ας είναι και πεζή να πάω εκεί που πρωτοπερπάτησα...

Ευχαριστώ για τις θύμισες.

Φιλια,
Ε.

12:24 μ.μ.  
Blogger witchofdaffodils said...

καλημέρα :)

στην περίπτωση του ξινού τραχανά, το γάλα και το γιαούρτι μπορούν να αντικατασταθούν απο ξυνόγαλο, το τυποποιημένο.
Ετσι τον φτιάχνει η μητέρα μου και είναι καλός.

1:00 μ.μ.  
Blogger Νασος Παπαστυλιανού said...

Τελικά πόσο αφήνουμε το γάλα με το γιαούρτι, στην περίπτωση που θέλουμε να φτιάξουμε ξυνό τραχανά ? Η πώς καταλαβαίνουμε οτι το γάλα ξύνησε όσο πρέπει και δεν έφτασε σε σημείο να είναι για πέταμα??

2:03 μ.μ.  
Blogger Aspa said...

nassos,... αν χρησιμοποιήσουμε γιαούρτι, δεν αφήνουμε το διάλυμα να ξυνίσει, την ξυνάδα την επιφέρει το γιαούρτι.
Ξύνισμα του γάλατος προσδοκούμε με την παλαιά μέθοδο ("κερνώντας" κάθε τόσο γάλα εκτός ψυγείου για κάποιες μέρες) μέθοδο που ποτέ δεν έχω δοκιμάσει και δε σου τη συστήνω.

12:16 μ.μ.  
Blogger Νασος Παπαστυλιανού said...

Ευχαριστώ για την διευκρίνιση και το mail.

Τα σταφύλια δικά σου??
Θέλω να δώ και την εττικέτα σου -άν γίνεται. Θα σου στείλω και την δικιά μου μόλις πάω σπίτι.

Κι΄εμείς γλυκάνισο βάζουμε ΠΑΝΤΑ αλλά το ντόπιο. Είναι πολύ διαφορετικό,πολύ πιό ακριβό όμως. Μιά φορά πήρα απο Θεσσαλονίκη 5 κιλά για να συμπληρώσω αλλά ...καμία σχέση. Σαν μαραθόσπορος μου έφερνε και δεν είμαι και χαζός (έστω πολύ !!!).

Κάτι πολύ σημαντικό: Εδώ δεν βγάζουμε τσίπουρο απο μαύρα σταφύλια. Μ ό ν ο από άσπρα. Εσύ πώς??

1:05 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home

Free Counters
Free Counter Hungry For Life