Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 06, 2007

Κρίθμον το παράλιον.



Αν θες το στόμα σου να πλημμυρίσει θάλασσα,
αν θες ν΄ανασάνεις και να πλανηθείς σ΄ακρογιαλιές γνώριμες κι αγαπημένες
αν ο χειμώνας σε βαραίνει και σε θλίβει … ,
ανοίγεις το βαζάκι,
τσιμπάς με τα δυο δάχτυλα μια τούφα κρίταμα
κι ηδονικά τ΄απιθώνεις στην πικραμένη σου γλώσσα.
Το τσίπουρο θάρθει σαν κύμμα μετά
και θ΄αγκαλιάσει όλα τ΄αρώματα που θ΄αναβλύζουν …

ΚΡΙΤΑΜΑ ΤΟΥΡΣΙ
Βράζω λευκό κρασί και ζεματάω εντός του τούφες από κρίταμα φρέσκα για 1-2 λεπτά.

Με το που θα κρυώσουν κρίταμα και κρασί, γεμίζω τα βαζάκια μου καλά με κρίταμα, ρίχνω μια κουταλιά χοντρό αλάτι κι απογεμίζω με το βρασμένο κρασί.

Κλείνω καλά το καπάκι και φυλάω στο ψυγείο για ώρα ανάγκης …

Τα κρίταμα φυτρώνουν σε βράχια κοντά στη θάλασσα γι αυτό και την κρατάνε εντός τους.
Εμένα μου τα φέρνει η Αγάπη (καλή της ώρα…) απ΄τη Γερακινή κι εγώ γι’ αντίδωρο της χαρίζω ένα βαζάκι φτιαγμένο με την παραπάνω συνταγή, που μου την ιστόρησε ο Δημήτρης ο Ρουσουνέλος, (καλή του ώρα κι αυτουνού) …

6 Comments:

Blogger Κωστας said...

Δηλώνω ευθαρσώς οτι το πιο νόστιμο κρίταμο φύεται στο Σαρακίνικο της Μήλου!

Το τουρσί όμως, είναι ισάξιο (τουλάχιστον) γευστικά με το φρέσκο;
Ξέρω πως πολλά τουρσιά είναι καλύτερα από τη "φρεσκαδούρα" - το λάχανο π.χ. Τί λένε τα κρίταμα σε τουρσί;

1:32 π.μ.  
Blogger Aspa said...

Το τουρσί είναι απλά "απογειωτικό" φίλε Κώστα...νομίζω δε, οτι δυναμώνει τη γεύση, που με το βράσιμο για τη σαλάτα γίνεται απαλότερη.

9:34 π.μ.  
Blogger άλλη Αγγελική said...

Αν ανηφορίσω, θα με τρατάρεις κρίταμα baby; ;-)

11:08 π.μ.  
Blogger Aspa said...

Όχι μόνο θα σε τρατάρω, ... θα ΣΕ δωσω και βαζάκι!! Ανέβα σύ ...

12:24 μ.μ.  
Blogger NASSOS said...

Ευχαριστώ Ασπα κι' απο κοντά. Τώρα ετοιμάζω παστουρμά, μιάς και κρυωσε λίγο καιρός. Εσυ δεν έβγαλες φέτος? Εχει μείνει απο πέρσυ?

10:13 π.μ.  
Blogger NASSOS said...

Γύρισα με κρίταμα ένα σωρό. Θα δοκιμάσω και την δική σου εκδοχή Ασπα.

12:33 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home

Free Counters
Free Counter Hungry For Life