Παρασκευή, Ιανουαρίου 26, 2007

Λεμόνι στην πορτοκαλιά, μωρό μου…

Τούτη την εποχή τα πορτοκάλια είναι μεγάλα και χοντρόφλουδα, ότι πρέπει για γλυκό. Τούτη την εποχή το σπίτι μου μοσκοβολάει πορτοκάλι απ΄τα 5-6 κιλά που φτιάχνει η μάνα μου για το γαμπρό της, το Ντίνο που «πολύ τ΄αγαπάει το πορτοκάλι απ΄τα χεράκια της» Τούτη την εποχή που κανονικά θα ‘τανε χειμώνας …


Γλυκό πορτοκάλι

10 μεγάλα χοντρόφλουδα πορτοκάλια
2 κιλά ζάχαρη
χυμό από ένα λεμόνι



Ξύνουμε τα πορτοκάλια με τον ψιλό τρίφτη γύρω γύρω όπως είναι ολόκληρα. Τα βράζουμε αλλάζοντας το νερό τρεις φορές από 5-10 λεπτά (να μαλακώσουν ίσαμε να τρυπιούνται με το πιρούνι) για να ξεπικρίσουν. Αφήνουμε να κρυώσουν (εκτός νερού) και κόβουμε από το κοτσάνι προς τα κάτω σε έξι κομμάτια το καθένα. Μ ένα ψαλίδι ψαλιδίζουμε το πάνω μέρος της «βαρκούλας» που σχηματίζεται ώστε να κοπούν τα εσωτερικά κοτσάνια και χοντράδια. Κόβουμε την κάθε «βαρκούλα» στη μέση.



Βάζουμε σε κατσαρόλα, ένα ποτήρι νερό με τη ζάχαρη και βράζουμε μέχρι να μισοδέσει. Προσθέτουμε τα πορτοκάλια και ξαναβράζουμε μέχρι να δέσει. Δοκιμάζουμε στάζοντας μια σταγόνα στο νύχι μας, αν σταθεί στογγυλούλα, έδεσε. Αν δε θέλουμε να κάψουμε το νυχάκι μας, κάνουμε το τεστ με το νεροπότηρο. Στάζουμε μια σταγόνα στο νεροπότηρο κι αν δεν διαλυθεί το γλυκό μας ήρθε κι έδεσε!!


Αφήνουμε μια μέρα να «αμολήσει» τα υγρά του και ξαναφέρνουμε σε βρασμό για να εξασφαλίσουμε την αποφυγή μουχλιάσματος, ρίχνοντας μέσα και το χυμό από ένα λεμόνι.


Ζεματιστό όπως είναι το βάζουμε σε γυάλινα βάζα τα οποία είναι καθαρά και στεγνά σφραγίζουμε κλείνοντας το καπάκι κι αναποδογυρίζοντας το βάζο.…..

...συνεχίζεται....

4 Comments:

Blogger fish eye said...

αν δεν ηταν αυτη η ατιμη η διαιτα που με παιδευει και την παιδευω 20 μερουλες τωρα θα σου 'λεγα..τωρα τι να πω..ξερογλυφομαι μονο..και μια καλησπερα..συννεφια σημερα στην πολη μας..φιλια..!!

3:23 μ.μ.  
Anonymous Ανώνυμος said...

Γλυκό πορτοκάλι! Τέλεια!
Ανυπομονώ για τη συνέχεια.
Αλήθεια υπάρχει ή δεν θυμάμαι καλά και γλυκό μόνο με τη φλούδα;

3:59 μ.μ.  
Blogger Julia_Dream said...

Άσπα, η συνταγή μου φαίνεται τέλεια και σχετικά εύκολη! Θα την υλοποιήσω αυτό το σκ, μιας κ έρχονται οι γονείς και θα τους ζητήσω να μου φέρουν επιπλέον φρέσκα πορτοκάλια από τον κήπο μας (εννοείται χωρίς λιπάσματα και άλλα "κακά") Να είσαι καλά Ασπα! :-)

2:02 μ.μ.  
Blogger Julia_Dream said...

Άργησα, αλλά το καλό πράγμα αργεί να γίνει. Είναι τέλεια συνταγή, εγώ που είμαι σοκολατομανής, με έχει τρελάνει αυτό το γλυκό. Σλουρπ, γιαμίιιι! Thank you Aspa!!!

3:04 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home

Free Counters
Free Counter Hungry For Life