Πορτοκαλί συνέχεια…
..και ΝΑΙ!
Το γλυκό πορτοκάλι γίνεται και με φλούδα μόνο. Πάλι χοντρόφλουδα πορτοκάλια παίρνουμε, πάλι τα ξύνουμε στον ψιλό τρίφτη και τα ξεφλουδίζουμε όπως για να τα φάμε. Αφού τα ζεματίσουμε και πετάξουμε το πρώτο νερό, τα κουλουριάζουμε απαλά και τα περνάμε με βελόνα σε χοντρή κλωστή, σχηματίζοντας 2-3 κομπολόγια. Τα ζυγίζουμε και χρησιμοποιούμε άλλη τόση ζάχαρη…
Βράζουμε – ξαναβράζουμε κατά τα προηγούμενα περί γλυκού, προσέχοντας να μη τα λιώσουμε κι ακολουθούμε κείνα τα βήματα. Όταν κρυώσει, βγάζουμε την κλωστή, δίνουμε μια βράση και μαζεύουμε σε βάζα.
Την ψίχα από τα πορτοκάλια που περίσσεψε, την περνάμε από τον αποχυμωτή και είτε την πίνουμε σύντομα, είτε κάνουμε συμπυκνωμένη πορτοκαλάδα με ζάχαρη, για το καλοκαίρι σύμφωνα με τα παρακάτω :
Πορτοκαλάδα
4 ποτήρια χυμό πορτοκάλι περασμένο από σουρωτήρι
2 ποτήρια χυμό λεμονιού (λειτουργεί ως συντηρητικό)
2 ½ ποτήρια νερό
1 κιλό ζάχαρη
ξύσμα ενός λεμονιού (βιολογικού)
4 ποτήρια χυμό πορτοκάλι περασμένο από σουρωτήρι
2 ποτήρια χυμό λεμονιού (λειτουργεί ως συντηρητικό)
2 ½ ποτήρια νερό
1 κιλό ζάχαρη
ξύσμα ενός λεμονιού (βιολογικού)
Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό μέχρι να δέσει σε παχύρρευστο σιρόπι. Ρίχνουμε μέσα τους χυμούς πορτοκάλι – λεμόνι και το ξύσμα σε τουλπάνι και αφήνουμε να κρυώσει καλά. Διατηρούμε στο ψυγείο, σε γυάλινα μπουκάλια.
Σερβίρουμε βάζοντας στο ποτήρι δυο δάχτυλα συμπυκνωμένο χυμό και παγωμένο νερό.
Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε λεμονάδα, με τα παρακάτω υλικά :
Λεμονάδα
3 ποτήρια χυμό λεμονιού
2 ½ ποτήρια νερό
1 κιλό ζάχαρη
ξύσμα ενός λεμονιού (βιολογικού)
3 ποτήρια χυμό λεμονιού
2 ½ ποτήρια νερό
1 κιλό ζάχαρη
ξύσμα ενός λεμονιού (βιολογικού)
7 Comments:
To περίμενα ότι η απάντηση θα έρθει ως post.Ευχαριστώ!
Με τον ίδιο τρόπο γίνεται νομίζω και η φλούδα από το περγαμόντο αλλά και τη φράπα. Εδώ και κάτι μέρες η φίλη σου πηγαινοφέρνει μια τεράστια λεκάνη με φλούδες από το ένα τραπέζι στο άλλο. Χθες τα πέρασε σουβλάκι σε κάτι μεταλλικές φουρκέτες που είχε αγοράσει από το εξωτερικό. Γνωρίζω επίσης ότι τις μαρμελάδες τις δένει με τη μισή ποσότητα ζάχαρης χρησιμοποιώντας φυσική πυκτίνη από κουκούτσια μήλου. Δεν ξέρω αν το ίδιο παίζει και με τα γλυκά κουταλιού.
Δεν μπορούσα να φανταστώ, ότι μπορούσε να γίνει συμπηκνωμένη πορτοκαλάδα. Μα είσαι καλά!!
Nα είσαι καλά ήθελα να πω.
το πρόβλημα όμως είναι να βρούμε πορτοκάλια χωρίς φυτοφάρμακα....
Τι να σας κάνω που είστε μακρυά?
Τα δικά μας τα σκασμένα τα αφήνουν και πέφτουν και δε λεν να κόψουν από το δέντρο. Αν τους το δώσεις έτοιμο κομμένο στο πιάτο...
Καταλαβαίνεις τώρα πόσο τυχερή είσαι!
Βλέπεις ας πούμε απορίες τα ...μεθυσμένα χρώματα...
Γι αυτό σου λέω καμιά φορά.
Αμέ το άλλο που οι περισσότεροι δεν το ξέρουν:
Λέμε ξύσμα πορτοκαλιού ή λενονιού σε διάφορα, αλλά ξεχνάμε ότι τα φρούτα του εμπορίου είναι "κερωμένα" ώστε να αντέχουν σε κακουχίες. Και να 'ταν το έρμο αληθινό κερί αυτό που ξύνουμε στην γκρεμολάτα!!!
Σμακ!
Δημοσίευση σχολίου
<< Home