Το "αλά" είναι που με μπερδεύει ...
Μόλις προχτές διάβασα κάπου πως οι Αγγινάρες αλα Πολίτα είναι Πολίτικο φαγητό! Δεν τόξερα, δεν ξέρω αν αληθεύει, η γιαγιά μου πάντως τις μαγείρευε τοιουτοτρόπως…
Αγκινάρες Αλά Πολίτα
6-7 αγκινάρες (φρέσκες ή κατεψυγμένες, για φρέσκες πρέπει να κάνετε λίγη υπομονή ακόμη, σε κάνα μήνα, δυο, θα βγουν!)
Μια μεγάλη πατάτα κομμένη σε ζάρια
Δυο – τρία τρυφερά καρότα κομμένα σε φέτες
5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε πάχος 1 εκατοστού
1 μικρό ξερό κρεμμύδι (το ξερό το κρομύδ΄το γλυκαίν το φαητό…) ψιλοκομμένο
Μια γενναία κουταλιά σούπας αλεύρι
Μισό ματσάκι άνηθο
Χυμό από ένα λεμόνι (μη το παρακάνουμε κιόλας, αν είναι πολύ ζουμερό δεν το βάζουμε όλο!!)
Αλάτι – πιπέρι (κατά προτίμηση λευκό)
Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις βάζουμε σε νερό με λεμόνι για να μη μαυρίσουν ή «ανοίγουμε το σακουλάκι με τις κατεψυγμένες…».
Βάζουμε δυο κουταλιές ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και σωτάρουμε το ξερό και τα φρέσκα κρεμμύδια. Προσθέτουμε το αλεύρι κι ανακατεύουμε να ξανθύνει λίγο. Σβύνουμε μ’ ένα ποτήρι νερό, προσθέτουμε τις αγκινάρες, τις πατάτες και τα καρότα, αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζουμε για περίπου 45 λεπτά, προσθέτοντας κατά διαστήματα νερό και ανακατεύοντας απαλά, ώστε να μην κολλήσει λόγω της σάλτσας που έχει δέσει με το αλεύρι.
Μόλις μαλακώσουν τα λαχανικά, προσθέτουμε τον άνηθο, το λεμόνι, συμπληρώνουμε λίγο ελαιόλαδο, συνεχίζουμε το βρασμό για 5 λεπτά και σβύνουμε το μάτι αφήνοντας την κατσαρόλα πάνω του, σκεπασμένη.
Συνοδεύουμε με ταραμοσαλάτα και μαρούλι με λεμονόλαδο.
5 Comments:
Φρέσκιες αγκινάρες είδα πριν 5-6 μέρες, νομίζω εκεί στα μανάβικα κοντά στην Αθωνος.
Δε φαινόταν βέβαια και πολύ "σόι"...
Αυτό το "Καθαρίζουμε τις αγκινάρες", νομίζω πως θέλει μερικές εξηγήσεις :-)
Αυτός που θα πιάσει για πρώτη φορά αγκινάρα στα χέρια του, να καταφέρει να τη καθαρίσει!... λέω τώρα.
Χα χα χα!! Πράγματι, όποιος δεν έχει ξανακαθαρίσει αγκινάρες.... καλύτερα να καταφύγει στις κατεψυγμένες. Θέλει τη "μαστοριά του" το καθάρισμα και την υπομονή του!!
To αλά σε μπερδεύει;;; :-D
Τι υπέροχο φαγάκι, Ασπούλα!
Να το έχουμε υπ΄όψη μας ... τότε... ;-)
Αλήθεια έχεις δοκιμάσει κατεψυγμένες; Είναι εξ ίσου καλές με τις φρέσκες;
καλημέρα aspa :)
φτιάνω αρκετά συχνά αυτό το 'αλα'
και με κατεψυγμένες. Βάζω και λίγο μάραθο για περισσότερο άρωμα.
Ξέχασα να σου πω: ανακάλυψα ρίζα ονόματι "πορδόρριζα" (ναι!!!) που έχει πολύ παραπλήσια γεύση. Έκτοτε γλιτώνω καμιά φορά το καθάρισμα της αγκινάρας. Βέβαια έχει τις συνέπειες που υποδηλώνει το όνομά της, αλλά μήπως δεν το έχουν και οι αγκινάρες;
Δημοσίευση σχολίου
<< Home