Δευτέρα, Απριλίου 02, 2007

Πάπρικα

Την «Πάπρικα» την πρωτογεύτηκα στην Έδεσσα, στο σπίτι της αγαπημένης θειας μου της Θοδώρας! Εκείνη είναι που μου έμαθε και το τουρσί ντοματοπιπεριάς και τα περίφημα ανάμικτα τουρσιά που κάνω και είναι τα πιο τραγανά τουρσιά που έχω δοκιμάσει.

Όταν έβαλα για πρώτη φορά μια κουταλιά «Πάπρικα» στο στόμα μου, αιφνιδιάστηκα απ΄τη βελουδένια γλύκα της πιπεριάς που έσμιγε με το στιβαρό υπόξινο του ντοματοπελτέ κι εκστατικά έκλεισα τα μάτια και μουγκάνισα!! Ήταν χειμώνας κι η θεία Θοδώρα είχε μόλις ξεπαγώσει ένα κουτάκι απ’ τον καταψύκτη όπου τη φύλαγε. Κείνη τη μέρα, μας είχε φτιάξει και λαχανοσαρμάδες με μπόλικο αυγολέμονο κι έτσι κάθε φορά που φτιάχνω κι εγώ σαρμάδες, τους συνοδεύω με «Πάπρικα».

Πάπρικα
(συνταγή αφιερωμένη στο gianni)

Υλικά
1 κιλό άψητες πιπεριές Φλωρίνης
100 γρ. ντοματοπελτέ
200 ml. περίπου λάδι
1 κουτ. γλυκού Αλάτι (ή όσο θέλουμε)
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
προαιρετικά 1-2 τσούσκες ή tabasco αν θέλουμε πικάντικο αποτέλεσμα


Ετοιμασία
Ψήνουμε τις πιπεριές, τις καθαρίζουμε από τον φλοιό τους και τους σπόρους και τις βάζουμε σε τρυπητό, να στραγγίξουν καλά.

Όταν μείνουν χωρίς υγρά, τις χτυπάμε στο blender μαζί με τον ντοματοπελτέ, τη ζάχαρη, το αλάτι, τις τσούσκες και όσο λάδι σηκώσει. (Αν βάλουμε καυτερή πιπεριά, την ψήνουμε κι αυτή στην αρχή και τη λιώνουμε μαζί με τις άλλες πιπεριές) Εμένα προσωπικά, μ΄αρέσει χωρίς καυτερή πιπεριά, με τη γλυκιά γεύση της κόκκινης.

Τη σερβίρω σαν σαλάτα αλοιφή.

Μπορεί να συντηρηθεί σκεπασμένη με λάδι, σε γυάλινο βάζο στο ψυγείο για 1-2 μήνες ή για πολύ περισσότερο, χωρισμένη σε μερίδες (εγώ χρησιμοποιώ κεσεδάκια γιαουρτιού) στον καταψύκτη.

4 Comments:

Anonymous Ανώνυμος said...

Άσπα μου σε ευχαριστώ.
Θα δοκιμαστεί μετά το Πάσχα.
με την ευκαιρία καλή Ανάσταση, καλά να περάσεις.

10:39 π.μ.  
Blogger Αγγελική Ν said...

Γεια σου Άσπα με τα πικάντικα!
Χάρηκα που βρεθήκαμε ξανά!
Σε περιμένω όταν αποφασίσεις να κάνεις το ταξίδι! Μέχρι τότε θα γεύομαι τις νοστιμιές σου!

5:44 μ.μ.  
Blogger kiki said...

Ωραιότατα! Καλημέρα!

8:48 π.μ.  
Anonymous Ανώνυμος said...

ma na min vriskv pouthena etoimi stin athina????geia sou re aspa mas eswses...thelw edw kai ena mina na faw paprika kai den vriskw!!!!

3:34 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home

Free Counters
Free Counter Hungry For Life