Πέμπτη, Μαρτίου 29, 2007

Τρυφερότητα για το σαρμά!

Κάθε φορά που φτιάχνω σαρμάδες αισθάνομαι μια απίστευτητρυφερότητα . Έτσι όπως παίρνω το ρύζι με το κουτάλι, ανακατεμένο με κρομμύδια και μαιντανά και το αποθέτω μες τη χούφτα μου, πάνω στο λάχανο κι αρχίζω να το τυλίγω, νοιώθω σα να φασκιώνω μωράκι. Πρώτα από πάνω, άντε τώρα το δεξί μέρος, να και τ΄αριστερό και γύρω γύρω ίσαμε να τυλιχτεί κι απαλά απαλά και τρυφερά να το βάλω στην κατσαρόλα. Ένα μικρό αδύναμο σαρμαδάκι που όταν βρασμένο πια απ΄τη λαιμαργία μου το βάλω όλο μαζί στο στόμα, δεν υπάρχει περίπτωση να μη πασαλειφτώ με λάδια στο πηγούνι.
Άσκηση χαλάρωσης λοιπόν το τύλιγμα και ενδοσκόπησης κι αναμνήσεων και χαμόγελου. Μες τα μάτια μου, τα κουρασμένα χέρια της γιαγιάς να τυλίγουν βουνά από σαρμάδες, γρήγορα κι επιδέξια και να τους δίνουν ένα τελευταίο χάδι, λίγο πριν βάλουν το πιάτο από πάνω… μες τα αυτιά μου η γλυκιά φωνή της που συνόδευε κάθε δουλειά … «Εναν καιρό ημουν άααγγελόος , τωρ ααα γγελίζουν άαααλοιιι…..»



Σαρμαδάκια με κοκκινοπίπερο

Λάχανο τουρσί ή λάχανο φρέσκο
1 φλυτζάνι ρύζι
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
Μαϊντανό
Αλάτι - πιπέρι μαύρο

Ξαρμυρίζουμε για 2-3 ώρες το τουρσί ή ζεματάμε το φρέσκο λάχανο σε αλατισμένο νερό. Χωρίζουμε τα φύλλα ώστε να δημιουργήσουμε κομμάτια (περίπου 15Χ15) που θα τυλίξουμε.
Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, προσθέτουμε ο ρύζι, αλάτι πιπέρι και γυρίζουμε για 2-3 λεπτά. Μόλις κρυώσει προσθέτουμε ψιλοκομμένο τον μαϊντανό και γεμίζουμε σαρμαδάκια, προσέχοντας να βάζουμε τα νεύρα του λάχανου από τη μέσα μεριά. Τα βάζουμε κυκλικά σε καταρόλα τον πάτο της οποίας έχουμε σκεπάσει με 1-2 φύλλα λάχανο ή με τα χοντρά κοτσάνια του.

Καπακώνουμε τα σαρμαδάκια μ’ ένα πιάτο και προσθέτουμε λίγο λάδι και δυόμισι ποτήρια νερό, στα οποία έχουμε διαλύσει 2 κουταλιές της σούπας γλυκό κοκκινοπίπερο. Αν μας αρέσουν τα πικάντικα ρίχνουμε μες την κατσαρόλα και 1-2 τσούσκες.
Βράζουμε πολύ σιγανά μέχρι να πιει το νερό, με κλειστό καπάκι για περίπου ¾ της ώρας. Λίγο πριν σβύσουμε το μάτι προσθέτουμε το χυμό μισού λεμονιού και ταρακουνάμε την κατσαρόλα.

Σερβίρουμε με γιαούρτι στραγγιστό ή με σαλάτα πάπρικα.

2 Comments:

Anonymous Ανώνυμος said...

Άσπα, αυτό το "τρυφερότητα" όλα τα λεφτά!
Σαλάτα ή σάλτσα πάπρικα;
Ότι από τα δύο και να είναι πως την κάνεις;

6:30 μ.μ.  
Blogger Aspa said...

gianni, πρόκειται για σαλάτα αλοιφή πάπρικα που γίνεται από κόκκινες πιπεριές και ντοματοπελτέ.
Σύντομα θα ετοιμάσω post, όπου θα σου γράψω την ακριβή συνταγή!

12:26 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home

Free Counters
Free Counter Hungry For Life